חזיתות המטבח חשובות מאוד, אך הלב האמיתי של המטבח הוא המגירות. על בחירה נכונה ומותאמת של מגירות קם ונופל מטבח. שלב התאמת המגירות למטבח שלכם יקבע האם יהיה לכם נוח להתנהל במטבח או לא. במדריך שערכנו כאן בשבילכם ריכזנו את כל הפרטים שנחוצים כדי להתאים את המגירות למטבח שלכם.
למה להתאים במיוחד עבורכם? משום שהבחירות שלכם יהיו שונות מהבחירות של משפחה אחרת. יש משפחה עם ילדים קטנים, ומשפחה עם ילדים שעזבו את הקן ומגיעים לבקר בסופי שבוע. יש משפחה שמתבססת על הזמנות מוולט ומשפחה אחרת שמכורה לבישול הביתי. אלו רק חלק מהדוגמאות וכל אחת מהן נדרשת למגירות אחרות לגמרי.
מגירות עם פתיחה בלחיצה ומגירות עם פתיחה במשיכה
עוד לפני שנפרט את סוגי המגירות השונים, חשוב לדעת שתוכלו לבחור בין מגירות שפותחים במשיכה ובין מגירות שנפתחות בלחיצה. הפתיחה בלחיצה היא פתיחה מכאנית- אתם לוחצים לחיצה קלה והמגירה נפתחת בעצמה (ניתן לשלב גם מנגנון פתיחה חשמלי שפותח את המגירה בזיהוי לחיצה, אופציה זו יקרה יותר אך בהחלט אפשרית). חשוב לציין שכשמדובר במגירות איכותיות, גם אם תבחרו פתיחה במשיכה, המשיכה תהיה קלה ולא תדרוש מכם מאמץ מיותר.
מגירות חיצוניות ומגירות פנימיות
המגירות נחלקות באופן גס לשני סוגים עיקריים:
מגירות מטבח חיצוניות – מגירות גדולות ורחבות שמכילות כלים ואביזרי מטבח גדולים כמו סירים, קערות, מיקסרים ונוספים.
מגירות מטבח פנימיות (הנקראות גם נשלף פנימי) – מגירות צרות ורחבות שמותקנות בתוך גוף המגירה הגדולה והן מכילות אביזרים וכלים שטוחים כמו מכסי סירים, סכו"ם, פותחנים, מפות שולחן ועוד.
בהמשך הכתבה נרחיב על כל אחד מסוגי המגירות.
מגירות לסירים
סירים הם חלק מאוד משמעותי במטבח בעיקר משום שהם תופסים נפח ושוקלים הרבה. מגירות הסירים הן מגירות רחבות ועמוקות והן מגיעות עם כושר נשיאה משתנה של משקל- יש מגירות שיודעות לשאת 20 קילו ומגירות אחרות יודעות לשאת 70 וגם 80 קילו. הכוונה בלשאת משקל, אינה רק העובדה שהמגירה תדע לשאת את משקל הסירים שבתוכה, אלא תאפשר גם פתיחה קלה ונוחה, כך שאתם כמשתמשים תפתחו את המגירה במשיכה קלה בלבד.
את ההתאמה למטבח שלכם תעשו באמצעות אפיון הסירים שברשותכם. זה גם זמן טוב להוציא את כל תכולת הסירים ואולי על הדרך למיין אותם. רכזו את כל הסירים במקום אחד ומיינו אותם לפי גודל- סירים גדולים, סירים בינוניים וסירים קטנים. עם רשימת המכולת הקטנה הזאת תגיעו למתכנן המטבחים והוא יידע להתאים לכם את מגירות הסירים לפי התכולה שלכם.
מגירות למכסי הסירים
לכל סיר יש מכסה. חוץ מהפתגם הידוע, זאת גם המציאות בשטח. כדי לייצר נוחות מקסימלית, ישנן מגירות שמיועדות למכסי הסירים. מגירת המכסים היא מגירה פנימית שממוקמת מעל למקום האחסון של הסירים. מה בעצם קורה בפועל – אתם פותחים את מגירת הסירים, שם יסודרו כל הסירים במרוכז, ומעל לסירים תמוקם מגירה פנימית צרה ורחבה שתוכה פרוסים כל מכסי הסירים. באופן הזה קל להתאים סיר למכסה ועוד יותר קל לשמור על הסדר. מעבר לכך, עצם העובדה שהסירים מאוחסנים ללא המכסה, מאפשרת לשים סיר בתוך סיר ולחסוך מקום חשוב
ניתן גם לשלב באותה המגירה מחיצות אינטגרליות כך המגירה ברובה מיועדת לסירים וחלק קטן מיועד למכסים, היתרון במחיצות היא שאינן קבועות וניתנות להסרה (מחיצות נמכרות רק בחלק קטן מיצרניות המגירות וניתן להשיגן בחברות המטבחים).
מגירות למחבתות
מחבתות וסירים שטוחים אינם דורשים מגירה עמוקה מאוד אלא נמוכה ורחבה. ניתן לתכנן מגירה אחת כזאת במטבח או יותר, תלוי בצרכים שלכם ובעיקר במספר המחבתות שברשותכם. יש נטייה לערבב את הסירים והמחבתות ביחד באותה המגירה, וזה ערבוב שגורם להמון בלגן וברגע האמת, מקשה עליכם את ההתמצאות. המגירה הייעודית למחבתות תפתור לכם בדיוק את הבעיה הזאת.
מגירה לתבניות
מגירת התבניות תמוקם מתחת לתנור האפייה, כך שמבחינת הנגישות והרמה האינטואיטיבית של ההתנהלות במטבח תקבלו מקסימום נוחות ויעילות. מדובר במגירה רחבה, ואת העומק שלה אתם תקבעו יחד עם מתכנן המטבחים בהתאמה למספר ולנפח התבניות שברשותכם.
מגירות מזווה (נשלפים)
מגירות רשת או מגירות עם דופן שקופה יהיו נכונות כמגירות מזווה.
ראשית, עבודה עם מזווה שבנוי ממגירות היא הרבה יותר נוחה, זאת משום שאין צורך לדחוף ידיים לעומק הארון החשוך, אלא למשוך בקלות את המגירה אליכם, ולראות את התכולה במלואה. מומלץ לבחור מגירות בשליפה מלאה, כאלה שכשמושכים אותן הן נפתחות עד הסוף וניתן לראות 100% מתכולתן.
מגירות הרשת ומגירות עם דפנות שקופות מסייעות לראות את התכולה ביתר קלות, עוד לפני שפתחתם את המגירה. זה חשוב בעיקר כשאתם מנהלים משק בית של בישולים תחת לחץ, ורוצים לפתוח רגע את המזווה ולראות בבת אחת את כל המצרכים שעומדים לרשותכם. באופן הזה תצליחו לבשל פסטה ברוטב רוזה במהירות גדולה, בלי להפוך מטבח שלם כדי למצוא מיכל אחד קטן של רסק עגבניות. ישנם כיום פתרונות חכמים למזווים (לדוגמא יחידת PULLOUT),יחידה אחת שלמה ששולפת את כל המגירות בו זמנית וכך בעצם כל תכולת המזווה לנגד עיננו.
מגירות סכו"ם
מגירת הסכו"ם היא מגירה צרה ורחבה. מדובר במגירה פנימית שמחולקת לתאים, כך שהסכו"ם שבה תמיד מסודר. באופן הזה ניתן לאחסן כמות גדולה של סכו"ם ולהסתפק במגירה צרה ורחבה. את השטח שתחסכו תוכלו להשקיע במקום אחר במטבח – אולי עוד מגירת כוסות או מחבתות. תלוי בצורך שלכם. אם המטבח גדול ומאפשר מומלץ להקדיש מגירה נוספת לסכינים ולששת.
מגירות תבלינים – יחידה בתוך עגלת בקבוקים
מגירת התבלינים גם היא מגירה פנימית, היא גבוהה יותר ממגירת הסכו"ם וזאת בכדי לאפשר למקם בה את התבלינים בקלות. יש מגירות ייעודיות שמגיעות עם מיכלי התבלינים אבל יש גם אפשרות לתכנן מגירה כזאת ולמקם בה כלים משלכם. כן חשוב מאוד להבין בדיוק מה הגובה הנכון לאחסון כלי התבלין כדי שלא תקנו בטעות כלים שלא יכנסו למגירה שתכננתם.
מגירות אלו לרוב מתוכננות מעל עגלת הבקבוקים שאף היא מגירה נשלפת אבל הפעם היא גבוהה ויכולה להכיל בקבוקי שמן חומץ ועוד עזרים לבישול, מיקומה של עגלת הבקבוקים (והתבלינים) תהיה בדרך כלל בסמוך לכיריים כך ניתן לקבל את כל המצרכים לטיבול בהישג יד.
המגירה שמתחת לכיור
החלל שמתחת לכיור הוא אחד החללים שלא מנוצלים במטבחים. יש נטיה לזרוק בו שקיות למחזור וחומרי ניקוי. איכשהו זה מקום שהופך ברגע למבולגן.
מיקום מגירה ביחידה זו נחלק לשניים:
יחידה בעומק כ-35 ס"מ שנפתחת אבל לא לכל עומק הכיור מכיוון ששם נמצאים הברזים ונקודות הביוב.
אופציה נוספת ויעילה היא מגירה פנימית ייעודית שממוקמת מתחת לכיור ומאפשרת אחסון איכותי, נגיש ונוח של כל הפריטים הללו- יש בה מקום לחומרי ניקוי, מקום לאחסון שקיות ממוחזרות, לכריות הסקוטש, מטליות ועוד ועוד. יחידה זו ממוקמת בתוך ארון עם דלת מתחת לכיור במטבח החדש, לאחר פתיחת הדלת ניתן לשלוף את היחידה לחומרי ניקוי. פתרון נוח ופונקציונאלי כך שהכל ייראה מסודר ומאורגן בתוך ארון הכיור.
אז אם אנחנו צריכים לסכם:
- קיימים שני אופנים לפתיחת מגירות – מגירות עם פתיחה בלחיצה ומגירות עם פתיחה במשיכה.
- קיימים שני סוגים עיקריים של מגירות – מגירות חיצוניות ומגירות פנימיות.
- מגירות לסירים- בעלות כושר נשיאה של משקל רב, ומאפשרות לשמור על הסדר ביתר קלות.
- מגירות למכסי הסירים- מאפשרות לאחסן סיר בתוך סיר ולמצא הכל בקלות יתרה.
- מגירות למחבתות- הגיע המן להפריד את הסירים והמחבתות. מגירת מחבתות ייעודית תדע לפתור את זה.
- מגירה לתבניות- מגירה שתעלה אץ רמת הנגישות והאינטואיטיביות של ההתנהלות במטבח ותאפשר לכם מקסימום נוחות ויעילות.
- מגירות מזווה- מגירות הרשת ומגירות עם דפנות שקופות מסייעות לראות את התכולה ביתר קלות, עוד לפני שפתחתם את המגירה.
- מגירות סכו"ם- מגירה פנימית שמחולקת לתאים, כך שהסכו"ם שבה תמיד מסודר.
- מגירת תבלינים- יש מגירות ייעודיות שמגיעות עם מיכלי התבלינים אבל יש גם אפשרות לתכנן מגירה כזאת ולמקם בה כלים משלכם.
- המגירה שמתחת לכיור- יש בה מקום לחומרי ניקוי, מקום לאחסון שקיות ממוחזרות, לכריות הסקוטש, מטליות ועוד ועוד. כשתפתחו את המגירה, הכל ייראה מסודר ומאורגן.