מטבחי ח' ומטבחי ר' – כל מה שצריך לדעת

מתבלטים כיצד לתכנן את המטבח שלכם- ח' או ר'? הנה כל מה שכדאי לדעת לפני >>

אפשר להגיד שמטבחי הח' וה- ר' קצת מתחרים ביניהם- כל אחד רוצה שיבחרו בו, אבל בסוף, הטעם, הצרכים ואילוצי החלל והפרויקט הם שמכתיבים איזה מטבח מתאים למי.

פרסנו ופרטנו כאן את כל מה שחשוב לדעת ולקחת בחשבון בנוגע למטבחי ר' ו-ח', כך שתוכלו לעשות לעצמכם סדר ולהבין איזה מטבח יתאים לכם יותר.

מטבח ח

מטבח ר

 

מטבח בצורת ח' – קווים לדמותו

מטבח בצורת ח' כשמו כן הוא מטבח שמתוכנן עם שלוש צלעות שיחד מרכיבות צורה שמזכירה את האות ח'. מטבחי ח' הם מטבחים פונקציונאליים מאוד ויעילים מבחינת ההתנהלות שלהם. המראה שלהם הוא מראה סגור יותר בהשוואה למטבחי ר' או למטבחים פרלליים שמתוכננים כשתי צלעות מקבילות. מטבח ח' מגדיר את צורת המטבח, אך מעבר לכך, כל אחד יכול לתכנן את הח' כראות עיניו ובאופן שיתאים לו.

מטבח בצורת ח'

מטבח בצורת ח'

מטבח בצורת ח' 

 

 מטבח בצורת ר' – קווים לדמותו

מטבח בצורת ר' הוא מהמטבחים המקובלים והנפוצים ביותר. מבחינת התפתחות, המטבח החל כחדר סגור. מטבח בצורת ח' הוא מטבח בהשראת החדר הסגור מפעם, אלא שהקירות הם ארונות המטבח ולא קירות של חדר. באופן הזה נוצר מראה פתוח יותר שחיבר את המטבח עם חלל המגורים הסמוך. עם הזמן ויתרו על צלע אחת ממראה ה- ח' המפורסם, ונותרו עם מטבח בצורת ר'.

כיום שהסלון (חלל המגורים) והמטבח הפכו ליחדה אחת, מטבח ר' הפך להיות הפופולרי ביותר וכמעט ולא נמצא היום מטבח בחלל סגור.

מטבח ר' הוא מטבח במראה פתוח עוד יותר וסגור פחות. הוא מייצר תחושה של מרחב, ואת המקום שהתפנה מנצלים האדריכלים והמעצבים לתכנון של פונקציות שונות כמו פינת אוכל, אי, ספריות להצבת פריטים דקורטיבים ועוד.

מטבח בצורת ר'

מטבח בצורת ר'

 

ארבעה דברים שכדאי לדעת על מטבחים בצורת ר'

מטבח בצורת ר'- מפגש בין שני משטחי עבודה

צורת ה- ר' מתקבלת ממפגש בין שני משטחי עבודה. באופן הזה נוצר משטח רחב יחסית לעבודת הבישול וההכנה, כאשר המטבח, במראה פתוח פונה לרוב, לכיוון חלל המגורים.

על אף שמדובר בשני משטחי עבודה נפרדים, מומלץ לבחור את שניהם מאותו החומר ובכך ליצור מראה המשכי והרמוני.

מטבח בצורת ר'

מטבח בצורת ר'

מטבח בצורת ר'

 

מטבח ר' – ניצול הפינה ה'מתה'

החיבור בן שתי צלעות המטבח יוצרת פינה לא מנוצלת. מי שזוכר את קרוסלת המדפים במטבחי שנות ה-70 וה-80, יופתע מהחידושים האחרונים שמאפשרים ניצול מקסימלי של השטח, בעיקר באמצעות פירזול מתקדם שמאפשר לתכנן מידוף אחורי שנשלף במלואו באופן נוח וידידותי, כך שדבר לא נשאר מאחור.

ארונות במטבח ר'

כמו בכל מטבח גם במטבח ר' ניתן לתכנן ארונות תחתונים ועליונים. הבחירה היא בעיקר עניין של טעם אישי ושל צרכי האחסון שלכם. ככל שנדרשים יותר פתרונות אחסון כך תהיה נטיה להשתמש בארונות עליונים ותחתונים.

אופציה נוספת למי שמבקש מראה נקי יותר, היא תכנון מערך ארונות תקרה עד רצפה, על שתי צלעות המטבח, כאשר משטחי העבודה מוסתרים על ידי דלת קלאפה או כל דלת נוחה אחרת, שנפתחת בקלות בשעה שהמשטחים פעילים, ונסגרת למראה מסודר, כשמסיימים לעבוד או כשמגיעים אורחים.

אי במטבח בצורת ר'

אפשר לומר שאי במטבח ר' הוא סוג של הצלע השלישית, אלא שבמקום שהיא תמוקם ותיצור צורת ח', היא תשתלב כיחידת אי אוטונומית שמאפשרת גישה בכל הכיוונים. באופן הזה ניתן ליהנות ממקומות אחסון נוספים וממשטח עבודה. אפשר לשקול מיקום של הכיריים והכיור על גבי האי ולהותיר את המשטחים שבשתי הצלעות, כמשטחי עבודה שיאפשרו רידוד וביצוע פעולות הכנה נוספות שדורשות מרחב. את התכנון אפשר כמובן לעשות גם הפוך כך שהאי ישאר פנוי לעבודה.

בכל מקרה, כדי ליצור מראה הרמוני, חשוב שהאי ימוקם בהתאמה לשתי הצלעות וביחס פרופורציונאלי אליהן.

אי במטבח בצורת ר'

 

שלושה דברים שכדאי לדעת על מטבחים בצורת ח'

מטבח ח' עם ארונות תחתונים

תכנון מטבח ח' עם ארונות תחתונים משאיר מקסימום שטח לתכנון משטחי עבודה. מעבר לכך, אם רוב ארונות המטבח מתוכננים כארונות תחתונים, זה מותיר מרווח מאוורר בחלק שמעל למשטחי העבודה וכשמדובר במטבח בצורת ח', זה משמעותי, בעיקר כדי לייצר תחושה של גודל ומרחב.

אם בכל זאת חסר עוד מקום, ניתן לשלב ארון קלאפה אחד בחלק העליון ובכך לא לחסום את כל השטח כולו אלא באופן נקודתי בלבד.

מטבח ח' עם ארונות תחתונים

מטבח ח' עם ארונות רצפה עד תקרה

ארונות רצפה עד תקרה הם סוג של הכרזה עיצובית וסגנונית. העולם מתחלק בגדול לשניים- אוהבי המראה ומי שלא מסוגלים להכיל אותו בשום צורה. אין באמצע.

בין אם אוהבים את המראה ובין אם לאוו, ארון מרצפה עד תקרה יוצר תחושה של גודל ומייצר מראה מרשים מאוד ונוכח. כשמדובר במטבחי ח', יש שתי אופציות עיקריות:

אופציה ראשונה היא לתכנן את שתי הצלעות המקבילות זו לזו, כארונות רצפה עד תקרה, כאשר צלע אחת תשלב את התנור, המיקרו והמקרר באופן אינטגרלי, כך שהם יראו חלק בלתי נפרד ממערך הארונות, והצלע המקבילה תוקדש לפתרונות אחסון בלבד. הצלע השלישית שמחברת בין שתי המקבילות, תוקדש למשטח עבודה ולמערך ארונות תחתונים.

אופציה שניה היא לתכנן את כל שלוש הצלעות כמערך ארונות מרצפה עד תקרה כאשר באחת או בשתי צלעות מתוכננת נישה לכיור ומשטח עבודה. זאת אופציה שתתאים לחללים רחבים במיוחד, אחרת המראה שיתקבל יהיה צפוף ודחוס.

תכנון אי במטבחי ח'

אי הפך להיות סוג של סטנדרט במטבח העכשווי וקשה מאוד לוותר עליו גם כשמדובר במטבח ח'. צורת ה- ח' היא צורה שיוצרת תחושה של חלל סגור. הצלע היחידה הפתוחה חייבת להישאר כזאת כדי ליצור את הנגישות למטבח וגם כדי לאזן את המראה. האי יכול להשתלב בה בשני אופנים:

אי בלב המטבח – אם המטבח רחב דיו, ניתן לתכנן את האי במרכז המטבח ואפשר לתכנן עליו את הכיריים ואולי גם את הכיור. תלוי בגודל המטבח כולו ובגודל האי. באופן הזה האי הופך למרכז פעילות ההכנה והבישול בעוד ששאר שלוש צלעות ה- ח' תומכות את הפעילות עם פתרונות אחסון ומכשירי החשמל. זאת אופציה אופטימאלית כשמדובר בשטח שמאפשר זאת. אם השטח קטן, אל תנסו לדחוף בכוח כי זה לא יתן את התוצאה הרצויה.

חצי אי – אופציה נוספת היא לתכנן חצי אי, כזה שיוצא מאחת הצלעות המקבילות של ה-ח' וממשיך עד למחצית מאורכה של הצלע הרביעית, כך שהמחצית השניה של אותה הצלע תשאר פתוחה ותאפשר את הכניסה למטבח. האופציה הזאת מקטינה את מרחב הפעילות במטבח ומעניקה לו מראה של חדר נפרד.  גם כאן תלוי בגודל המטבח. ככל שהוא גדול יותר, כך המראה יהיה הרמוני וזורם יותר.

תכנון אי במטבחי ח'

 

יתרונות וחסרונות של מטבחי ח' ומטבחי ר'

לצד היתרונות והחסרונות שנפרט כאן חשוב לזכור שאתם אלו שתשתמשו במטבח בסופו של דבר והוא צריך להיות נוח עבורכם. יתכן וחסרון מסוים הוא דווקא סוג של יתרון עבורכם. חשוב לתכנן את המטבח עם מקסימום הקשבה לצרכים שלכם.

מטבח ר'

יתרונות

  • מראה מרווח יותר ופתוח.
  • מאפשר לשלב בו ביתר קלות שולחן אוכל, פתרונות מידוף ואלמנטים נוספיפ פונקציונאלים ודקורטיבים.
  • המראה שלו פתוח ומזמין ומתכתב עם סגנונות עיצוב עכשויים.

חסרונות

  • לעיתים שתי צלעות, ללא אי, מייצרות מחסור בפתרונות אחסון.
  • כשמתכננים מטבח ר' מכשירי החשמל הגדולים- מקרר, תנור, מיקרו ונוספים, משולבים על אחת הצלעות וזה גורע משטחי העבודה והארונות.

מטבח ח'

יתרונות

  • נגישות גבוהה שמייצרות שלוש צלעות מטבח שקרובות האחת לשניה.
  • מטבח פונקצינאלי מאוד, ומאפשר להתנהל בתוכו בקלות וביעילת.
  • מבטיח שפע של פתרונות אחסון, מכל הסוגים.

חסרונות

  • לעיתים מראה של מטבח ח' הוא מראה סגור ומגושם. ניתן לפתור זאת בבחירה של גוון או של האבזור המשלים- גוון בהיר לדוגמה, יעניק אשליה של גודל ומרחב. ידיות אינטגרליות ישמרו על מראה נקי חף מעומס ויתרמו גם הן לחיזוק האשליה.
  • אם מוסיפים אי למטבח בצורת ח' הוא סוגר את החלל ויוצר מטבח סגור ופחות נגיש. ניתן לפתור זאת על ידי תכנון של אי שממוקם עד חצי מרוחב הצלע הרביעית ובכך לייצר מעבר נוח יותר. אופציה נוספת היא לתכנן רק דלפק אכילה ולשמור בכך על מראה מאוורר יותר. אם החלל מאפשר זאת והוא רחב דיו, ניתן למקם את האי במרכז ה-ח' וליצור מראה מעוצב ומרשים ולא פחות- פרקטי.

רוצים מטבח דומה? צרו קשר ללא התחייבות